İçeriğe atla
Gıda Güvenliği ve Toksoplazmadan Korunma
Gebelik öncesi dönemde sağlıklı bir gebelik için, anne adaylarının enfeksiyonlardan korunması büyük önem taşır. Bu dönemde toksoplazma, özellikle dikkat edilmesi gereken bir enfeksiyondur. Toksoplazma, genellikle çiğ ya da az pişmiş etler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler gibi gıdalardan bulaşabilen bir parazittir. Bu enfeksiyon, gebelik sırasında anne ve bebek sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle, gıda güvenliği önlemleri alarak bu tür enfeksiyonlardan korunmak, sağlıklı bir gebelik süreci için ilk adımdır.
Gıda güvenliği ise, yiyeceklerin doğru şekilde hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması anlamına gelir. Özellikle toksoplazma gibi paraziter enfeksiyonlara karşı korunmak için doğru beslenme alışkanlıkları ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
Gıda Güvenliği ve Toksoplazmadan Korunmak İçin Öneriler
- Çiğ ya da az pişmiş etler tüketilmemelidir.
- Pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri iyice pişirilmelidir.
- Sebze ve meyveler bol suyla yıkanmalı, özellikle toprakla temas etmiş sebzeler (marul, maydanoz, havuç vb.) çok iyi temizlenmelidir.
- Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.
- Çiğ ya da az pişmiş yumurta tüketilmemeli ve ayrıca mayonez, krema, tiramisu gibi içinde çiğ yumurta olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
- Balık ve deniz ürünleri iyi pişmiş olmalıdır.Çiğ deniz ürünleri (sushi, midye vb.) gebelik öncesinde de önerilmemektedir.
- Mutfak araç-gereçleri çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı kullanılmalıdır.
- Eller sık sık ve özellikle çiğ et veya sebze/meyveye dokunduktan sonra iyice yıkanmalıdır.
- Yiyecekler buzdolabında uygun koşullarda saklanmalıdır.
- Bahçe işleri yaparken eldiven kullanılmalıdır (toprakta toksoplazma bulunabilir).
- Evde kedi varsa, kum kabının temizliği başka biri tarafından yapılmalı ve mutlaka eldiven ve maske kullanılmalıdır.